LIVIU TOFAN este jurnalist și scriitor. A lucrat 20 de ani în redacția românească a Radio Europa Liberă, între 1973 și 1994, avansând de la redactor de știri la șef al secției de Știri și director-adjunct. Ca autor de cărți, a publicat A patra ipoteză. Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj (Polirom, 2012) și Șacalul Securității. Teroristul Carlos în solda spionajului românesc (Polirom, 2013). Liviu Tofan este și realizator de filme documentare, filmul Brașov 1987. Doi ani prea devreme, obținând Premiul UCIN 2017 pentru cel mai bun film documentar de televiziune.
Ne-au ținut în viață este cartea de referință despre „cel mai important fenomen mediatic românesc din perioada comunistă”, cum a fost descris Radio Europa Liberă. Acest post de radio, considerat de regimul comunist din România drept adversarul său cel mai periculos, a fost principala sursă de informații necenzurate a românilor și cutia de rezonanță a protestului lor.
„Aceasta este, în opinia mea, poate cea mai sinceră carte despre Radio Europa Liberă care a apărut, pînă acum, în România. Este cu atît mai valoroasă, cu cît autorul, Liviu Tofan, este un fost «insider» al postului, dar unul care și-a propus dificila sarcină de a lăsa o mărturie scriind fără ură și fără părtinire – ceea ce este visul oricărui istoric de calitate. Grație dlui Tofan, românii – care au fost atât de atașați de Europa Liberă în acele decenii – au acum ocazia de a afla detalii (necosmetizate și nealterate de trecerea timpului) despre această fereastră spre libertate pe care postul a reprezentat-o pentru mulți dintre noi.”
ADRIAN CIOROIANU
„Ne-au ținut în viață mărturisește adevărul unei epoci, care, în ciuda aparențelor, este prea puțin cunoscută. Datorăm enorm acestei instituții care s-a numit Radio Europa Liberă. Datorăm atît de mult cîtorva voci care de la un modest microfon ne țineau treji, informați, cu speranță. Liviu Tofan se impune prin echilibrul relatării, prin mulțimea detaliilor aduse la suprafață, prin cunoașterea perfectă a subiectului. Ne-au ținut în viață este o carte admirabilă, care se cere neapărat citită.”
STELIAN TĂNASE
Concepută ca o lucrare de referință despre emisiunile Departamentului românesc al postului de Radio Europa Liberă din timpul Războiului Rece, Antologia Radio Europa Liberă cuprinde o selecție amplă de materiale difuzate din anii 1950 până după căderea regimului comunist, în 1989-1990. Sursa principală este tocmai colecția de emisiuni digitizate aflată în gestiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc prin colaborarea cu Institutul Hoover (peste 300 de emisiuni difuzate în perioada 1956-1991).
Materialele cuprinse în Antologie sunt fie emisiuni întregi, fie contribuții individuale din emisiuni ale Europei Libere. Au fost selecționate pe criteriul relevanței lor pentru ceea ce a însemnat Radio Europa Liberă de-a lungul istoriei sale ca programe, colaboratori, stil și manieră de lucru. Radio Europa Liberă a început să funcționeze în iulie 1950 și, timp de patru decenii de opresiune totalitară, a fost pentru români principala sursă de informații autentice, nealterate de propaganda comunistă.
„Ce a făcut Radio Europa Liberă pentru ascultătorii săi? I-a ținut la curent cu actualitatea. O audiență informată este o audiență alertă. REL le-a spus oamenilor ce se întâmpla în lumea largă, și i-a informat, și a comentat despre ce se petrecea în țările lor. A spart monopolul comunist al informației și le-a dat est-europenilor posibilitatea de a gândi cu mintea lor și a-și forma păreri proprii.
Procedând astfel, i-a ajutat să-și păstreze demnitatea. REL a încercat să mențină coeziunea societăților, în timp ce statele lor comuniste făceau tot posibilul pentru a le distruge. Aceasta a fost misiunea esențială a REL, și a fost una meritorie.
JAMES BROWN, director al Radio Europa Liberă, 1978-1983
Toate cărțile comandate de pe site-ul nostru se vând cu reducere de 25%. Pentru toate comenzile de pe site-ul nostru costul transportului este de 17 lei, această sumă adăugându-se la prețul final. Vă rugăm să specificați titlul complet, autorul, numărul de exemplare, numele și prenumele (așa cum apare în actul de identitate), adresa și numărul de telefon. Vă mulțumim pentru că ați ales să cumpărați direct de la noi.
Copyright © Editura Omnium. All Rights Reserved 2021.